Nabohage

Å nei, noe gikk galt. Vennligst sjekk nettverkstilkoblingen din og prøv igjen.

Background image for section-1

Ofte stilte spørsmål blant hageeiere

Koster det noe å legge ut hagen min?

Nei, det er 100% gratis å oppføre din plass og utveksle meldinger med potensielle hagebrukere. Nabohage tar en avgift på vellykkede leiebetalinger, men bare etter at du har akseptert forespørselen fra en lokal dyrker om å begynne å leie ut en del av hagen din. Hver måned overfører vi automatisk leiebetalinger, minus en avgift på 25%. Dette hjelper oss med å forbedre plattformen og finne nye plasser over hele landet som kan gjøres om til blomstrende grønnsakshager.

Ja! Du har full kontroll over hvem som leier en del av hagen din. Du kan utveksle meldinger med potensielle dyrkere og avtale visninger før du bestemmer deg for å la noen leie hagen din på lang sikt.

Hvor mye bør jeg ta betalt i leie?

Leieprisene for en hageplass på Nabohage er til dags dato satt til 200 kr per måned som en standardpris uavhengig av lokasjon og tilgjengelighet. Vi vil se om dette i fremtiden blir nødvendig at du selv setter pris basert på lokasjon og tilgjengelighet.

Må jeg utarbeide en separat kontrakt?

Nei! - Når du oppfører plassen din med Nabohage, tar våre brukervilkår seg av leieavtalen for deg. Detaljene du inkluderer med oppføringen din bidrar til å danne en del av avtalen, så det er viktig å inkludere så mange detaljer som mulig på hagesiden. Når en dyrker trykker på 'Send leieforespørsel' på oppføringssiden din, og du velger 'Aksepter' - dannes en leieavtale for hagen din.

Hvordan vet jeg om hagen min er egnet?

Hver hage er forskjellig, men det er viktig å sette klare forventninger. Vi starter med grunnleggende - kan frukt og grønnsaker dyrkes på dette området? Selv om plassen din er brolagt, uten jord, er det fortsatt en dyrker der ute som gjerne vil sette opp et grønnsaksområde i din hage som bor i nærheten av deg. De fleste utendørsområder med riktig mengde sollys kan gjøres om til et blomstrende grønnsaksområde.

Er det trygt å leie ut hagen min med Nabohage?

Det er helt trygt å leie ut plassen din på Nabohage. Fra starten av setter vi deg i kontroll over hvem som leier ut plassen din. Brukere er også beskyttet under våre Brukervilkår, som tydelig angir hvordan begge parter bør oppføre seg når de engasjerer seg i en leie gjennom plattformen vår.

Hvordan blir jeg betalt som Nabohage-utleier?

Når du registrerer deg som utleier med en hage på Nabohage, blir du bedt om å oppgi dine foretrukne bankkontodetaljer for eventuelle leiebetalinger. Vi tar betaling fra dyrkere på det tidspunktet de ber om å leie en plass i hagen din. Denne leien blir deretter holdt i depositum av vår betalingsbehandler (Stripe) til du godtar eller avviser forespørselen. Hvis du godtar forespørselen, blir den første leiebetalingen overført til den valgte bankkontoen din innen 7 dager. Leien din vil være det fulle beløpet oppført på din hageplass, minus Nabohages 25% gebyr.

Etter skatteloven § 7-2 første ledd er langtidsutleid eiendom unntatt fra skatteplikt når leieforholdet varer sammenhengende minst 30 dager og (i) eieren benytter minst halvparten av boligen til egen bruk, regnet etter utleieverdien, eller (ii) hele eller en større del av boligen leies ut for inntil 20 000 kroner i inntektsåret

I utgangspunktet er inntekt du tjener fra Nabohage skattepliktig og du er selv ansvarlig for å oppgi inntektene dine i tide til skattemyndighetene. Inntekten kan anses skattefri hvis du oppfyller vilkårene i skatteloven for skattefri utleie av egen bolig.

Vi i Nabohage er ikke skatteeksperter og kan dessverre ikke gi deg skatterådgivning. Hvis du er usikker på om inntektene dine er skattepliktige/skattefrie og hvordan du rapporterer inntektene, oppfordrer vi deg til å konsultere en skatterådgiver.

Hvordan oppfører jeg plassen min?

Det er enkelt og gratis å oppføre plassen din på Nabohage. Før du begynner, må du ta noen gode bilder av din tilgjengelige plass. Enhver smarttelefonkamera bør være av høy nok kvalitet for bildene du laster opp - men sørg for å rydde plassen din før du tar dem. Når du har bildene dine, kan du gå hit for å komme i gang. Det er viktig å gi så mye informasjon som mulig - siden utleie vanligvis skjer langsiktige avtaler, vil en lokal dyrker vite hva de går inn for! Velg alle alternativene som er relevante for plassen din, og når du er klar til å oppføre, klikker du på 'Publiser oppføringen'. Nå kan du lene deg tilbake og vente på at forespørslene skal komme inn (sørg for å holde øye med innboksen og søppelpostmappen din - og legg til hei@nabohage.no i kontaktene dine).

Hvordan melder jeg meg av som kunde?

Dersom du ønsker å melde deg av før det har gått 3 måneder bindingstid så må det være en særskilt grunn til dette. Eksempler er: Dersom du flytter eller blir syk.

Dersom du ønsker å si opp etter at det har gått 3 måneder bindingstid så må det sendes 1 måneds skriftlig varsel før opprinnelig bindingstid utløper.

Ved oppsigelse av leieforhold skal e-post hei@nabohage.no benyttes med tittel «Oppsigelse av leieforhold «Navn»»

Ved oppsigelse av Avtalen skal begge partene motta skriftlig bekreftelse på e-post med virkning fra den datoen endringen iverksettes.

Hva trenger jeg å gjøre som en eier av en hage?

Vi gjør mye av jobben for deg. Som en eier av en hage er det eneste vi trenger fra deg ditt kontonummer så vi kan sende deg penger, et bilde av den delen av hagen du ønsker å leie ut, hvor mange kvadratmeter du ønsker å leie ut og til hvor mange personer.

Husk 1 kvm=1 Dyrkekasse

Du trenger også å gi tilgang til vannkran ute og det må være lett å komme til hagen din.

Vil dyrkerne dyrke i plenen min og ødelegge den?

Nei, ingen skal dyrke i plen. Vi har satt sammen en dyrkepakke av bærekraftige og økologiske materialer som blir gitt til dyrkere. Denne dyrkepakken består av dyrkekasser, økologiske norske frø, økologisk norsk hønsegjødsel og kompostjord fra Oslo sitt hageavfall. Alle dyrkere vil dyrke i en dyrkekasse som er 1 kvadratmeter.

Kan jeg fortsatt bruke hagen min?

Ja, du vil fortsatt kunne få tilgang til og bruke din egen plass når du ønsker det. Vær tydelig når du oppgir når tomten din vil være tilgjengelig for tilgang når du oppfører din plass. På denne måten har begge parter en klar forståelse fra starten av. Du kan også velge å bare tildele en bestemt del av hagen din til grønnsaksdyrking - men sørg for å vise dette området tydelig i oppføringen din.

Har du spørsmål til det å være dyrker?

Les om ofte stilte spørsmål fra dyrkere.

Se spørsmålene her

Har du en hage eller et grøntområde?

Har du en hage eller et grøntområde du ønsker å leie ut? Ved få, enkle steg kan du opprette en annonse, så kobles du opp med dyrkere i ditt nærområde!

Lei ut din hage
Bilde av noen som vanner en plante.